Jag har ett äppelträd i min trädgård. Vet inte vad är för sort, men tror det är jättegammalt, och äpplena är tyvärr inte speciellt goda. Sura som attan! Så någon typ av matäpplen är det nog. Men jag upptäckte att det går att göra många goda grejer av dem i alla fall. Som pajen nedan t.ex. I receptet innehåller båda degen och fyllningen socker vilket gör att pajen blir lagom söt och god i alla fall. Så om du ska göra denna paj, använd inte för söta äpplen för då blir nog smaken allt för sötsliskig!
Denna äppelpaj blir riktigt krämig och god så egentligen behövs det inget tillbehör, men vill man kan man naturligtvis servera glass eller vaniljsås till.
Ingredienser till ca 8 bitar:
Deg:
- 2,5 dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk socker
- 100 gram smör
Fyllning:
- 300 gram äpplen
- ¾ dl socker
- 1 tsk kanel
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smör och rör ihop till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter.
Skär äpplena i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl. Lägg fyllningen i formen och häll på grädden.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter. Fyllningen ska sätta sig men ändå vara lite kladdig.
Fler goda desserter hittar du HÄR!