Whiskyflamberad oxfilé med grönpepparsås

Att flambera är något som skrämmer många hemmamatlagare. Men det är ganska enkelt och är ju en riktig wow-faktor när man har gäster!
Första gången jag flamberade är nu ganska många år sedan. Det var i min ungdom när jag jobbade på en restaurang som hade en flamberad oxfilé på menyn. Köttet skulle flamberas framför gästen på en speciell liten flamberingsvagn som man rullade in i matsalen.

Detta var naturligtvis en populär rätt, både eftersom den är mycket god men också är lite spektakulär, så jag fick mycket träning, kan man lugnt säga.

Jag hade aldrig utövat denna konstart förut, och ska i ärlighetens namn erkänna att jag bara fick en enda genomgång i utförandet, så de första stackars gästerna som satt vid något av mina bord kanske inte fick den allra bäst tillagade flamberade oxfilén någonsin. Men jag lärde mig med tiden och blev faktiskt en riktig fena på det efterhand.


Nu för tiden flamberar jag med jämna mellanrum och skaldjur eller kött är favoriten. Just denna rätt var den som serverades på krogen jag jobbade på vid den tiden och jag gör den fortfarande – en riktig klassiker och höjdare! Det enda som skiljer rätten från den tiden är att jag serverar den med ugnsstekt potatis istället för pommes frites och lägger på en skiva ramslökssmör på köttet. Receptet nedan är för 4 personer.

Ingredienser:
  • 4 skivor tournedos eller oxfilé
  • 6 cl whisky
  • 2 msk smör
  • 2 bananschalottenlök eller 1 liten gul lök, finhackad
  • 2-3 msk grönpepparkorn i lag, gärna en bättre sort från t.ex. Madagaskar
  • 1 msk fransk senap
  • 3 dl god kalvbuljong
  • 3 dl grädde
  • Färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar

Tillagning:

Salta och peppra köttet. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna på hög värme så de får fin färg på båda sidor. Häll sen på spriten, tänd på och låt brinna ut. Viktigt här är att du tar bort stekpannan från spisen när du tänder på, annars kan lågorna ta sig upp i köksfläkten och då kan det gå illa.

Whiskyflamberad oxfilé med grönpepparsås

Lägg sen köttet åt sidan medan du tillagar såsen. Smält ev. lite mer smör i stekpannan och bryn löken lätt. Tillsätt grönpeppar och krossa dem lätt med en gaffel. Tillsätt senap. Häll på buljong, grädde, och ev. en kvist färsk timjan och låta koka ihop en stund. Lägg sedan i köttet igen och låt puttra en kort stund.

Servera med ugnsstekt potatis, ev. en skiva smaksatt smör och en god sallad.

Whiskyflamberad oxfilé med grönpepparsås

Vintips: 1865 Cabernet Sauvignon 

Till detta recept finns det en liten inspirationsfilm som du hittar HÄR!