Kyckling Provence

Jag köper helst ekologisk kyckling. Av samma skäl som jag alltid köper ekologiska ägg. De smakar bättre och djuren har garanterat haft det bättre. Inte svårare än så!


Underbart god hel kyckling tillagad med potatis i samma form. Få ingredienser, smidigt och resultatet blir fantastiskt gott med ett knaprigt skinn på kycklingen! Dessutom blir det minimalt med disk! För att få fram riktigt goda smaker använder jag mycket kryddor och citron.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 hel kyckling
  • Olivolja
  • Ca 800 gram potatis
  • 1 citron, i klyftor
  • 3-4 msk Herb de Provence kryddblandning
  • Salt, svartpeppar
  • Ruccolasallad
Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och klyfta potatisen. Lägg i en stor ugnsfast form, häll på olivolja, salta och peppra. Blanda runt ordentligt. Salta och peppra kycklingen invändigt. Gnid in hela kycklingen i olivolja, salta, peppra och strö på Herb de Provance. Stoppa in några citronklyftor i kycklingen och lägg några i formen med potatisen.

Lägg kycklingen i mitten av formen med potatis och tillaga ca 1 timme mitt i ugnen eller tills köttsaften är helt genomskinlig och klar.

När  kycklingen är klar ta den ur formen och stycka den. Skär potatisen i formen i två bitar så den kan suga upp allt det goda spadet som bildats i formen. Lägg sen bitar av kyckling ovanpå potatisen, ringla ev. över lite balsamicosirap eller servera med någon god sås. Lägg på några ruccolablad och det är klart att servera!

Kyckling Provence