Lammspett

Till dessa grillspett har jag använt mig av lammstek. Det går fort att tillaga och blir riktigt mört. Absolut godast blir det om man grillar spetten med det fungerar bra i stekpanna också. Låt gärna köttet marinera över natten om du hinner, annars i alla fall några timmar.


Tillbehör till spetten går att variera i det oändliga. Jag valde att servera mina med en tsatsiki, en stark chilisås och pommes frites. Se längst ner i receptet. Pitabröd, ris och andra smakrika såser passar också bra.

Ingredienser till 6 portioner:
  • 1,2 kg lammstek, putsad och skuren i bitar ca 3×3 cm
  • 2 rödlök, i klyftor
  • 2 paprika, i bitar
  • 1 citron, i klyftor
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade
  • olivolja
  • salt, svartpeppar
  • Persilja, hackad

Tillagning:

Lägg köttet i en skål, häll på rikligt med olivolja, pressa citronsaft över och blanda i hackad rosmarin och vitlök. Blanda runt och täck med plastfolie och ställ in i kylen tills det ska tillagas. Blanda gärna runt ett par gånger under tiden köttet marineras.

Blötlägg spetten om de är av trä eller bambu. När köttet marinerat klart är det dags att trä det på spetten. Varva kött, lök och paprika. Salta och peppra.

Grilla eller stek spetten på medelvärme tills köttet är klart, ca 2-3 minuter per sida. Färdiga spett kan hållas varma i ugn 70 grader tills alla är klara. Strö på hackad persilja.

Servera med valfria tillbehör och t.ex;

  • Chilisås blandat med valfri mängd harissa.
  • Tsatsiki gjord på riven gurka, yoghurt, vitlök, olivolja och lite citron.
Vintips: Mas de Libian