Räksoppa

Räksoppa

Jag tycker soppa är perfekt att servera som en liten förrätt. Rykande varm på höst och vinterhalvåret och kall på sommaren, som en Crème Ninon eller Gazpacho t.ex . Att göra räksoppa går ganska snabbt. Det är också bra bjudmat eftersom den går att förbereda dagen innan och bara värmas på när det är dags att servera.


Orkar man inte ta hand om skalen direkt om man t.ex. ätit räkor kan man frysa in dem och använda till räksoppa vid ett senare tillfälle. Soppan går också bra att frysa in innan man häller i grädden.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 6 hg färska räkor
  • ½  fänkål, i tärningar eller ½ tsk fänkålsfrön
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt, peppar
  • Cayennepeppar
  • Dill

Tillagning:

Skala räkorna och behåll skalen. Förvara de skalade räkorna i kylen så länge. Fräs räkskalen i smör och tillsätt lök, tomatpuré och fänkål. Tillsätt vin, vatten och låt sjuda ca 15 minuter. Sila fonden och tillsätt grädde, låt puttra ihop ca 5 minuter och smaka av med salt peppar och lite cayennepeppar.

Lägg de skalade räkorna i botten av varje tallrik, häll på soppan och garnera med en dillvippa. Klart att servera! Gratinerat bröd är gott till!

Räksoppa

Vintips: Domaine de Collavery