Underbart god och lättlagad frukosträtt från Turkiet, som passar utmärkt även som brunch. Smidig att göra eftersom allt tillagas i samma panna. Servera gärna med rostat surdegsbröd och en vitlöksyoghurt.
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 msk olivolja
- 2 gul lök, skivad
- 1 paprika, valfri färg, urkärnad och skivad
- 1-2 röd chili, urkärnad och skivad
- 1 burk krossade tomater, 400 gram
- 1-2 msk strösocker
- 4 ägg
- Färsk persilja, hackad
- Salt, peppar
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1-2 vitlöksklyftor
- (Saft av citron)
- Surdegsbröd
Tillagning:
Hetta upp oljan i en tjockbottnad panna. Stek lök, paprika och chili mjuk. Tillsätt krossade tomater och socker och låt puttra ihop, tills överflödig vätska försvinner, under omrörning. Smaka av och krydda ev. med salt och peppar.
Använd en träsked för att göra 4 små gropar i tomatsåsen och kläck ett ägg i varje grop. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt småputtra till äggen är klara.
Blanda under tiden yoghurten med krossad vitlök till den styrka du vill ha, smak sätt med salt, peppar och ev. lite citron om du tycker det är gott.
Strö persilja över äggen och servera med vitlöksyoghurten och surdegsbröd.