MINVINO – Vattentest

Förrutom matlagning och träning tycker jag det är både kul och spännade att hålla lite koll på hur börsen går. Brukar också försöka ha lite koll på en sida som heter Founded By Me som är en plattform för Crowdfunding. Där kan man hitta, och inverstera i, företag som är under uppstart eller som är i en tillväxtfas.

Det var där jag fick upp ögonen för MINVINO som har skapat en serie med fyra lätt kolsyrade vatten, adderade med utvalda naturliga mineraler. Allt för att vinälskare ska få den bästa upplevelsen av sitt vin.


Att prova vin och ha ett glas vatten för att skölja ur gommen är ju vanligt. Men att prova vatten till olika sorters vin är nog inte lika vanligt. Jag har, vid två olika tillfällen, provat tre av deras olika vatten ihop med ett vitt och ett rött vin. Mycket roligare än jag trodde!

Jag måste säga att jag först var ganska skeptiskt. Dels för att alla dessa  4 vatten innehåller kolsyra och jag brukar föredra stilla vatten när jag provar vin. Dels för att jag kommer ihåg när vattenhajpen var som störst på 80-talet. Jag jobbade på krogen då och alla krogar med anseende var tvungna att ta hem hur många olika sorters kolsyrat vatten som helst. Det var ju ingen jättestor skillnad på dem, man det blev en hajp och hade man inte just det vatten någon ville ha så himlades det med ögonen och gästen blev missnöjd.

Rödvinet i glaset är från Marocko,  gjort på druvan Syrah och tillhör kategorin ”Kryddigt och mustigt”. Enligt rekommendation från MINVINO ska jag därför välja vatten No 4.

Jag häller, enligt instruktionerna som följde med vattnet, upp ett glas vanligt kranvatten, ett glas av vinet samt ett glas av vatten No4.

Först ska vinet testas, utan vatten,  och och man ska känna efter hur länge smaken stannar kvar i munnen.

Steg 2 är att ta en klunk av kranvattnet, sen vinet och avslutningsvis vattnet igen. Även här ska man känna efter hur länge smaken av vinet stannar kvar i munnen.

Steg 3 är att upprepa ovanstående procedur fast med vatten No4.

Jag upptäcker redan från början att vinet  är lättare än jag tänkt mig, men fullföljer alla steg i alla fall. Sen provar jag även vatten No3, som rekommenderas till smaktypen ”Fruktigt och smakrikt”, och upptäcker att det passar bättre till just detta vinet.

MINVINO - Vattentest

Vad händer när man genomför denna provning då?

Steg 1 – vinet har en ganska bra längd och smaken stannar kvar länge

Steg 2 – efter att ha genomfört detta steg stannar vinet inte kvar lika länge- och det är ju inget konstigt i sig eftersom man sköljer bort mycket av smaken med vatten!

Steg 3 – det är här det händer! Trots att man avslutar med  en klunk av vattnet så stannar vinet kvar i gommen mycket längre än vid steg 2, dvs. när man gjort samma sak med vanligt kranvatten.

När jag provar vatten No3 till samma vin upplever jag dessutom att vinet känns mycket mjukare och behagligare. Det harmoniserar dessutom mer med vattnet, dvs. smakerna gifter sig bättre.

Har även provat vatten No1 till ett vitt vin ur smaktypen ”Friskt och Fruktigt” och upplevde samma sak, om inte lika intensivt, som vid provningen av vatten No3 och No4.

Vad ska man säga om detta då? Det fungerar och bidrar till en bättre upplevelse av vinet och är en ganska kul grej – både att prova och att ha på bordet för att förhöja smakupplevelsen av vinet.

Kommer det bli en ny hajp? Svårt att säga, det beror på hur bra man är på att sälja in det.

Kommer jag att satsa några pengar på detta företag – Absolut!