Panerad rödspätta med vitvinssås

Fisk och märkning. Det är nyttigt med fisk. Eller?
Ja, det är väl som med det mesta – i lagom mängd!
Genom att välja miljömärkta fiskar och skaldjur bidrar vi till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar. Det finns för närvarande tre huvudsakliga miljömärkningar av fisk.
Det är MSC, ASC och KRAV som är bästa tänkbara miljövalet.


Frasiga pankopanerade spättafiléer med en snabb- och lättlagad vitvinssås och kokt potatis. Lika gott till vardags som fest! Är filéerna små går det åt 2 stycken per person.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 8 små eller 4 stora rödspättafiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl panko
  • Salt, peppar
  • Smör

Till såsen:

  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 knippa gräslök, finhackad
  • Salt, peppar
Till servering:
  • 1 kg delikatesspotatis
  • Citron
  • Sallad
Tillagning:

Börja med såsen. Koka ihop vitt vin, crème fraiche och buljong i en kastrull. Låt puttra i ca 15 minuter, rör om då och då, tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt gräslök.

Koka potatis. Doppa filéerna i mjöl, sen i ägg och sist i panko. Smält rikligt med smör i en stekpanna. Stek fisken i omgångar, glöm inte att salta och peppra. Färdig fisk kan varmhållas i ugn ca 70 grader tills alla är färdigstekta.
Servera fisken med sås, potatis, en citronskiva och en god sallad.

Panerad rödspätta med vitvinssås

Vintips: Petit Chablis
Fler goda fisk- och skaldjursrätter hittar du HÄR!