Stekt ankbröst med friterad purjolök

Stekt ankbröst med friterad purjolök

Jag använder gärna stansformar när jag lägger upp mat. Speciellt om jag ska gäster. Det gör uppläggningen snygg och det är enkelt. Finns i många olika former och utföranden och säljs i välsorterade köksbutiker och på nätet.


En Asieninspirerad rätt med anka. Innehåller ganska få ingredienser men väldigt mycket smak! Lättlagad med ändå tillräckligt festlig att bjuda på när man har gäster!

Ingredienser till 2 portioner:
  • 1 ankbröst
  • Salt, peppar
  • 1 tsk fem kryddor, kinesisk kryddblandning
  • ½ purjolök, strimlad
  • 1 dl rapsolja

Till servering:

  • ½ dl Kikkoman Ponzu
  • ½ dl sweet chilisås
  • Jasminris
  • Färsk koriander
Tillagning:

Värm ugnen till 125 grader. Skåra skinnsidan på ankan och gnid in salt, peppar och fem kryddor. Lägg med skinnsidan ner i en stekpanna och sätt på värmen något högre än medeltemperatur. Stek tills skinnet är genomstekt och krispigt. Vänd bröstet, sätt i en köttermometer och stek färdigt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 67-68 grader. Låt sen vila under folie i ca 15 minuter.


Under tiden kokar du riset och friterar purjolöken.
Hetta upp oljan i en liten kastrull (till ca 140 grader) och lägg i purjolök i omgångar och fritera till den blir krispig. Låt rinna av på hushållspapper.


Blanda sweet chili med Ponzu. Skär upp ankbröstet och servera med ris, friterad purjolök, såsen och färsk koriander.

Stekt ankbröst med friterad purjolök

Fler rätter med asiatisk touch finns HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.