Päronmarmelad med ingefära och vanilj

Att ”safta och sylta” låter både hemtrevligt, lite präktigt och kanske omständligt i mångas öron. Förr hörde ju just denna syssla hösten till och tog mycket tid från andra sysslor. Jag tycker det är ganska avkopplande att pyssla i köket, speciellt under denna delen av året när man inte är ute lika mycket på kvällarna.

Att sätta på lite bra musik och höra höstregnet smattra mot fönsterrutorna tycker jag är kanonmysigt.  Då passar det bra att safta och sylta! Skönt att ha mycket gott ”i gömmorna” att plocka fram under hela vinterhalvåret. Man behöver ju inte alltid göra en jättestor sats av allt och det behöver inte ta så lång tid heller. Marmeladen nedan tog nog bara 15-20 minuter att göra och kommer bli perfekt till en god ostbricka. Håller sig dessutom hela vintern i kyl eller i ett svalt skafferi! HÄR hittar du fler goda recept på sylt, gelé och olika inläggningar!


Riktigt snabb och lättgjord marmelad. Underbart god till ostar av olika slag eller bara på en rostad macka. Hur mycket ingefära du ska ha i beror på hur framträdande du vill att den smaken ska vara.

Ingredienser till 1 medelstor burk:
  • 5 päron, ganska mjuka
  • 2 msk pressad citron
  • 1 liten vaniljstång eller ½ stor
  • 1-2 msk ingefära, riven
  • 3-4 dl syltsocker, beroende på hur ”blöta” päronen är

Tillagning:

Skala, dela och kärna ur päronen. Lägg dom i en kastrull tillsammans med citronsaften och låt puttra under omrörning ca 10 minuter tills päronen är riktigt mjuka. Snitta vaniljstången och ta ur kornen. Lägg både kornen och stången i kastrullen tillsammans med ingefära och syltsocker. Koka ca 5minuter. Ta upp vaniljstången. Grovmixa marmeladen med en mixerstav.  Gör marmeladprov, finns många bra sidor om hur man gör detta men denna video är bra och snabbtittad!

Häll upp marmeladen på väl rengjord burk, lägg även i vaniljstången och låt svalna. Förvara svalt och mörkt. HÄR kan du läsa om hur du får vakuum i och desinficerar burken.

Som variation kan man ta lite mindre syltsocker i och göra en lösare sylt istället – himmelsk god till en kula glass eller i yoghurten!