Pynt och dukning till jul

Få högtider pyntas det väl så mycket som till julen och det finns hur mycket  fantastiska och vackra saker man kan köpa som helst. Men ibland hittar man inte alltid vad man söker. Det kan vara färger eller annat som inte stämmer. Eller så tycker man helt enkelt att det som finns att köpa är för dyrt. Oavsett vilket tycker jag det är lite mysigt att pyssla innan jul. Både när det gäller dukning och pynt i största allmänhet. Så här kommer lite tips på saker man kan tillverka själv med ganska små medel.


LJUS:

Köp några blockljus i olika färg, sidenband och fina presentsnören. Linda runt ljusen och fäst med en knappnål elle superlim. Placera i en liten krans av granris och lägg några kottar eller eller små julkulor runt om.

Köp juliga stickers och annat pynt som finns att köpa på rulle, fäst med superlim på billiga blockljus.

JULGRANSKULOR:

Personliga julgranskulor med namn på. Kul att både pynta granen med eller att använda istället för placeringskort vid bordet. Finns många som säljer dessa. Sök på julgranskulor på Instagram så hittar du flera olika att välja mellan.

ALTERNATIV GRAN:

Jag älskar julgran. Både att se på, lägga klapparna under och pynta. Men alla vill eller har inte plats för en stor gran. Då kan man göra en liten fin som går att hänga på väggen istället. Plocka grenar i olika tjocklek och kapa dem i olika storlekar, enligt bilden. Bind ihop med någon fin ståltråd. Fäst sen grankvistar på hela och pynta med det du tycker är fint!

DUKNING:

Ibland går jag ”all in” med dukningen och pyntar på hejvilt. Men ibland tycker jag det enkla är nästan finare. Till jul gillar jag att duka med naturliga material och tar gärna in lite grönt från naturen att dekorera med. Ett alternativ till placeringskort är personliga julgranskulor.

Att dekorera glasen med en röd liten rosett blir extra juligt och fint.