Lergryta eller romargryta är ett kärl avsett för matlagning i ugn och har använts länge. Fördelen med att tillaga mat i ett kärl i ugnen är att det behövs ganska lite fett och det man tillagar håller sig saftigt och blir inte torrt. En lergryta måste dock läggas i vatten innan den ska användas. Jag brukar använda en gjutjärnsgryta från Le Creuset när jag gör denna rätt.
Vilken typ av gryta man använder är ju en smaksak men jag tror att kvalitet lönar sig och är verkligen supernöjd med min.
Gillar att göra dragen kyckling/pulled chicken. Blir både mör och god, dessutom går det ju så mycket snabbare att tillaga än en stor köttbit och den sköter sig själv i ugnen.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 färsk kyckling
- 2-3 gula lökar, i klyftor
- 3 vitlöksklyftor, i bitar
- 1 röd chilifrukt, skivad
- 2 msk olja
- 1 flaska bbq-sås, valfri ca 500 g
- 2 lime
- 1 dl vatten
- salt och svartpeppar
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Häll oljan i en ugnsform eller gryta och lägg i kycklingen. Häll bbq-såsen över kycklingen. Lägg lök, vitlök och chili över och runt kycklingen. Pressa 1 lime över kycklingen, häll på vatten, salta och peppra. Täck formen med två lager folie eller lägg på locket.
Efter ca 2 timmar är kycklingen klar. Lyft upp den ur formen och dra isär köttet till små strimlor med två gafflar medans den är varm. Ös lite av buljongen i grytan över kycklingen. Servera i tortillas med tex. picklad rödlök, sallad, avokado, gräddfil, salsa, jalapeños, koriander, limeklyftor och picklad rödlök; (Skiva rödlök tunt. Koka upp 2 msk ättika (12%), 4 msk socker och 6 msk vatten. Häll lagen över löken och låt dra. Har man lite framförhållning gör jag gärna detta dagen innan så löken får dra till sig ordentligt av lagen i kylskåpet över natten)