Lövbiff fylld med enokisvamp

Japansk mat är ju så mycket mer än bara sushi. Ofta präglas det japanska köket av att man äter många små rätter och smakerna är ofta fräscha och rena. Jag kan verkligen längta efter sån mat ibland. Rätten nedan är en sådan med ganska få ingredienser som ändå smakar riktigt mycket.


Förrätt, tilltugg eller som en liten rätt när man bara behöver något gott och lite lättare – fungerar hur du än vill servera denna lilla Japaninspirerade rätt. Lättlagad och fullproppad med smak.

Vill man ha något lite lite matigare fungerar det utmärkt att servera lite klibbigt ris eller t.ex. ramennudlar till.

Ingredienser till 4 portioner som tilltugg eller förrätt:
  • 4 stora skivor lövbiff
  • 1 förpackning enoki svamp, ca 100 gram
  • 1 ½ msk japansk sojasås
  • 1 ½ msk mirin
  • ½ tsk socker
  • 1 vårlök, tunt skivad
  • Salt, peppar
  • Vetemjöl
  • Rapsolja
  • I gurka eller 4 smågurkor, i tunna skivor
  • 2 avokado, halverade, urkärnade och i tunna skivor
  • Lime
  • Krasse
Tillagning:

Lägg ut lövbiffskivorna på en skärbräda, salta, peppra och strö vetemjöl på ena sidan. Tvätta och skär av ändarna på enokisvampen. Halvera varje lövbiff och fördela svampen köttets mjölsida. Rulla ihop så hårt du kan.

Fördela gurkan i botten på tallrikar eller ett stort fat. Lägg den skivade avokadon ovanpå, pressa över lite lime, salta och peppra.

Blanda ihop sojasås, mirin och socker i en skål.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek rullarna runt om och häll sedan på sojablandningen. Låt puttra ihop och vänd runt rullarna så alla blir täckta av såsen.

Ta upp köttet ur stekpannan och skiva varje bit i tre delar. Lägg upp ovanpå gurkan och avokadon, skeda över resterande sojasås och garnera med vårlök och krasse. Så gott och fräscht!

Lövbiff fylld med enokisvamp

Fler goda smårätter hittar du HÄR!