Eftersom jag är halvdansk, på min mammas sida, ligger Ris a la Malta mig varmt om hjärtat. När jag var liten firade vi alltid jul hos min mormor i Köpenhamn där vi alltid fick dansk fläskesteg med knaprig svål och sockerstekta potatis, rödkål och gräddsås. Sen kom kvällens favorit – en stor skål Ris a la Malta! Enligt tradition alltid med hackad och en enda hel mandel i. Den som fick den hela mandeln i sin tallrik, utan att tugga sönder den, fick alltid en liten mandelgåva. Det kunde vara allt från en chokladkartong till en liten prydnadsfigur, det varierade. Men innan gåvan delades ut, och vinnaren presenterades, måste hela den stora skålen vara uppäten. Mormor serverade alltid hemlagad saftsås till men jag gillar att ha i klyftor av apelsin eller clementin och servera med körsbärssås. Jag tycker det blir godast att göra Ris a la Malta på överbliven hemkokt risgrynsgröt, men det fungerar med färdigköpt också.
Ingredienser till 4 portioner:
- Ca 5 dl risgrynsgröt
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker, gärna eget
- 1 apelsin eller clementin, skuren i filéer
- kanel
- 1 förpackning körsbärssås
Tillagning:
Vispa grädden och blanda med vaniljsocker. Rör i gröten och blanda väl. Rör i apelsin- eller clementinfiléer. Strö på lite kanel och servera med körsbärssåsen.