En dessert som egentligen passar när som helst på året, men är även perfekt att göra på resterna av julens risgrynsgröt. Har du inga rester finns det ju färdig gröt att köpa hela året.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 kg färdig risgrynsgröt, eller 2 förpackningar
- 1 deciliter hackad rostad mandel
- 6 matskedar farinsocker eller finmalt råsocker till bränning
- 2 apelsiner till garnering
Apelsinsås
- 1 apelsin, saften
- 1 dl koncentrerad apelsinsaft
- ½ dl vatten
- 2 tsk potatismjöl
- 2 msk Cointreau (kan uteslutas)
Tillagning:
Apelsinsås;
Häll den pressade apelsinen genom en sil för att få den helt klar och koka sedan upp i en kastrull tillsammans med den koncentrerade apelsinsaften och vatten.
Vispa ner potatismjöl i den kalla vätskan, och koka upp. Låt svalna något och tillsätt sedan även Cointreau om du vill.
Hacka mandel och rosta den några minuter i stekpanna till den blivit lite gyllene i färgen.
Filéa apelsinerna.
Blanda gröt och de rostade mandlarna.
Häll apelsinsåsen i valda formar. Toppa med gröten och strö på ett lager med socker. Bränn sedan sockret så det blir knäckigt med en gasolbrännare.
Servera direkt med ett par skivor apelsin på toppen.