Här kommer recept på en riktig saftig butterkaka som min dotter bjöd på för ett tag sedan.
Saffran, vanilj och kardemumma är en oslagbar kombination.
Receptet kommer från Zeinas Kitchen
Ingredienser till 12 stora bitar:
Deg:
- 1 g saffran (mängden kan halveras till 0,5 g)
- 75 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
- ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 7 dl vetemjöl
Fyllning:
- 10 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås
- ½ tsk vaniljsocker
- 4 dl mjölk
Garnering, välj fritt eller uteslut:
- Pärlsocker
- Mandel
Glasyr:
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vatten
Tillagning:
Lös upp saffranet i 2 msk hett vatten och ställ åt sidan. Värm mjölken och lägg i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. När mjölken är ljummen, ca 37°, blandar du den med jästen. Blanda saffranet, salt, kardemumma, vaniljsocker och socker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Gör fyllningen. Lägg 10 msk marsanpulver och 1,5 tsk vaniljsocker i en skål och mjölken i en separat skål. Samtidigt som du vispar häller du försiktigt pulvret i mjölken, så slipper du klumpar. Låt sedan stå i kylen under tiden degen jäser. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbar kant och smörj kanterna med smör. Ställ åt sidan.
Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Bred på 3/4 av vaniljkrämen spara resten till garnering. Rull plattan från långsidan. Skär ut ca 12 st bullar och lägg i formen. Klicka på resterande vaniljkräm och strö på önskad garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min.
Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över den kalla kakan med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du göra det innan du ringlar över glasyren.