Lyxig fisksoppa

Lyxig fisksoppa

Lite lyxigare fisksoppa som är väldigt enkel att tillaga. Åt en liknande på restaurang Grodan i Stockholm och hittade detta receptet som tydligen kommer därifrån. Mustig god smak och passar att toppa med en lite spicy aioli och brödkrutonger. Passar både som förrätt och varmrätt.


Ingredienser till 4 portioner (som varmrätt):
  • 1 gul lök, skivad
  • ½ dl olivolja
  • 2 paprika, gärna olika färger, skivad
  • 1 pkt saffran
  • 1 ½ tsk curry
  • 1 tsk basilika
  • 2 krm chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater, 400 gram
  • 8 dl fiskbuljong
  • salt, peppar
  • 600 gram blandad fisk i tärningar, jag använde torsk och lax
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 morot, strimlad Julienne
  • 1 liten bit purjolök, skivad
  • 100 gram skalade räkor

Tillagning:

Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs löken några minuter utan att den tar färg.
Lägg i paprika och kryddor i grytan. Blanda runt och häll på vinet; krossade tomater och fiskbuljong. Koka upp och lägg i fisken och tillsätt även grädde.
Tillsätt morötter och purjolök och låt småputtra tills fisken är färdig. Smaka av med salt och peppar.


Ta grytan från plattan och lägg i räkorna. Blanda runt och servera direkt.
Toppa med brödkrutonger och en aioli (blanda majonnäs med riven vitlök, salt citronsaft och cayennepeppar).

Lyxig fisksoppa

Fler goda rätter med fisk- och skaldjur finns HÄR
Fler sopprecept hittar du HÄR