Sauternessorbet

Ofta när jag bjuder på dessertvin brukar det bli ganska mycket över. Eftersom jag dricker det ganska sällan dessutom är detta ett utmärkt sätt att ta till vara på det som blivit kvar i flaskan! Så häll inte ut om du får över nästa gång- Testa att göra denna sorbet istället!

Man kan välja att göra denna sorbet i en glassmaskin, vilket jag tycker ger bäst resultat. Men det går även utan.


Jag har inte angett hur många personer receptet räcker till för det beror på hur mycket man vill servera. Jag tycker det är fullt tillräckligt med bara en kula efter en bastant middag. Då räcker receptet till 6-8 personer.

Ingredienser:
  • 250 gram strösocker
  • 3 dl Sauternevin
  • 5 dl vatten
  • 1 lime, pressad
  • 1 äggvita

Tillagning:

Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter under omrörning tills sockret är helt upplöst. Ställ åt sidan för att svalna.
När det svalnat helt blandar man i Sauternesvin och limesaft. Vispa äggvitan styv och blanda i även den.
Häll i en glassmaskin och kör60 minuter. (Sorbeten kommer vid detta laget inte vara helt frusen med den stelnar mer i frysen). Ställ sen in i frysen tills det är dags att servera.

Alternativt sätter man in bunken i frysen och rör runt ungefär varannan timme tills allt är fruset.
Servera i ett festligt glas med någon frukt eller bär på toppen!

Sauternessorbet