Perfekt bas i alla typer av skaldjurssoppor eller såser till fisk. Man kan göra denna fond på vilka skaldjursskal som helst. Denna gång använde jag en blandning av skal från havskräftor och vanliga kräftor i lag. Vad du använder för grönsaker är egentligen en fråga om vad man har hemma och vad man tycker är gott, men receptet nedan tycker jag funkar bra oavsett vad man ska använda sin font till. Här steker jag skalen men vill man ha en djupare och lite kraftigare smak på fonden kan man rosta skalen i ugn på 200 grader i ca 15 minuter först.
Ingredienser till ca 1 ½ liter färdig fond:
- 1 kg skaldjursskal
- 1 gul lök, i grova bitar
- 1 stor morot eller 2-3 mindre, i bitar
- 1 msk rapsolja
- 1 msk tomatpuré
- 10 vitpepparkorn
- ½ tsk fänkålsfrön
- 2 lagerblad
- 2 tsk salt
- 1-2 dl vitt vin
- 2 liter vatten
Tillagning:
Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek skalen under omrörning. Jag brukar använda en poatispress för att krossa skalen lite lätt så att smakerna kommer fram ordentligt. Tillsätt lök, morötter, tomatpuré och stek några minuter till. Häll på kryddorna och vinet, rör runt och häll på vatten. Låt koka upp och sen sjuda ca 30 minuter utan lock.
Sila fonden/buljongen och smaka av med mer salt om du tycker det behövs. Går utmärkt att frysa in.