Räk- och sparrisrisotto

”Att koka soppa på en spik”… ja nästan så är det att göra sin egen buljong/fond, tycker jag. Vanligtvis använder man ju restprodukter som annars hade hamnat i soporna. Dessutom är det ju både billigare och så mycket godare med hemmagjord. Sköter sig själv på spisen gör den ju också. HÄR har jag samlat recept på tre olika och användbara buljonger/fonder.


Jag får ofta höra att ”-det är så jobbigt att göra risotto”. Det tycker jag är synd och håller faktiskt inte alls med. Jag tror anledningen att många tycker så är att man måste hålla koll på risotton och röra riset regelbundet medan det tillagas, d.v.s. stå ”fastlåst” vid spisen. Men i övrigt är det ju en väldigt enkel rätt, som inte ta allt för lång tid, och man får så väldigt mycket utdelning i form av fantastiska smaker. Dessutom är det ju en rätt som går att variera i det oändliga. Vill man ha den helt vegetarisk så uteslut räkorna, blir jättegod med bara sparris i också.

Ingredienser till 4-6 portioner:
  • 400 gram risottoris
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 gul- eller 3 schalottenlök, finhackad
  • 4  stjälkar bladselleri, finhackade
  • 2 dl vitt torrt vin eller torr vermouth
  • 1 liter buljong, valfri sort gärna hemmagjord
  • 50 gram smör, i tärningar
  • 100 gram nyriven parmesan
  • Salt, peppar
  • 1 kg färska räkor, skalade
  • 1 bunt grön sparris

Tillagning:

Skala räkorna och förvara i kyl tills de ska tillsättas. Ansa och dela sparrisen på hälften. Värm upp oljan i en vid låg panna, typ traktörpanna.  Tillsätt lök, vitlök och selleri, stek några minuter tills de mjuknar. Tillsätt sen riset och stek under omrörning tills det börjar bli genomskinligt. Häll på vin eller vermouth och låt koka in i riset under fortsatt omrörning. Salta och peppra lätt. Tillsätt sen buljong skopa för skopa, låt buljongen koka in innan du tillsätter mer, låt puttra på medelvärme tills all buljong är slut. Efter ca 10 minuter tillsätter du även sparrisen. Konsistensen på riset ska fortfarande vara krämig  och riset kännas genomkokt när det är klart. (Tar ca 15-20 minuter).
Ta kastrullen från plattan och tillsätt smör och riven parmesan, rör om så allt blandas. Smaka ev. av med mer salt och peppar och lägg räkorna ovanpå. Servera!

Räk- och sparrisrisotto

Vintips:
Premium: Petite Chablis Domaine Sainte Claire
Budget: Stella Alpina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.