”Sticky ribs” med gräslöksdipp

Detta är nog de godaste ribsen jag har ätit!
Först ugnskokta i Coca Cola sen tillagade antingen i ugn eller på grillen.

Ingredienser:
  • 1 sida spareribs, ca 1 kg
  • 1 burk eller flaska Coca Cola 33 cl
  • 1 tsk sesamfrö, rostade
Till marinad:
  • 4 msk ketchup
  • 4 msk farinsocker
  • 1 msk soja
  • 1 msk Worcestershire sås
  • 2 msk sweet chili sås
  • 1 tsk peppar
Till dipp:
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk fransk vinägrett alternativt bara fransk senap
  • 1 liten knippa gräslök, ca 20 gram, skivad
  • 4 vår- eller salladslök, skivad
Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Lägg sidan i en ugnssäker form, häll på Coca Cola och fyll på med vatten så det täcker. Klä formen med ugnsfolie, sätt in i ugnen 1 ½ – 2 timmar till köttet är mört och börjar lossna från benen.

Under tiden kokar du ihop ingredienserna till marinaden.

När ribsen är färdiga, häll av väskan, lyft upp dem och låt torka på hushållspapper.

Torka ur formen, lägg tillbaka ribsen och häll på marinaden. Låt marinera minst en timme men gärna över natten. (När du kommit så här långt i tillagningen går det utmärkt att frysa ner ribsen om man vill spara dem).

Blanda ihop dippsåsen och ställ kallt tills det är dags att äta.

Tänd grillen och eller värm ugnen till 200 grader (varmluft) eller 220 grader (vanlig ugn). Grilla eller stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera med dippsåsen och ev. ”Sallad med rostad fänkål” som du hittar HÄR !

”Sticky ribs” med gräslöksdipp