Syltade nypon

Var nere hos några kompisar som har ett hus på sydkusten igår. Åt en god lunch nere vid Smygehuk innan vi åkte till stranden där vi tog oss ett svalkande dopp innan vi åt en fantastiskt god middag med räkor, champagne, lax, vitt vin, ost och ett gott rödvin. Så härligt att få komma bort och bli serverad så mycket god mat och umgås med goda vänner! Passade även på att plocka nypon som växer vilt nere vid havet och som var perfekt mogna nu.


Nypontider igen! Det finns ju mycket gott man kan göra på nypon men jag gillar att sylta dem. Jag brukar göra detta varje år och förundras alltid när jag är ute och plockar att inte fler tar tillfället i akt och tar till vara på det som växer vilt omkring oss. Ekologiskt, ”närodlat” och ingen påverkan på klimatet – bättre råvaror finns ju inte!

 

Alla nyponsorter är ätliga men jag gillar vresrosens som är störst och därför lättast att rensa. Plocka dem som är mogna men hårda när du trycker lätt på dem. 

Dessa syltade nypon passar perfekt som tillbehör till viltkött och grytor av alla de slag. Ett tips jag fick var att frysa nyponen för att lättare få bort alla frön. Receptet ger ca 3 dl men jag brukar dubbla eller trippla receptet när jag ändå är igång.

 

Ingredienser:
  • 3-4 dl rensade nypon (beroende på sort och storlek)
  • 1-1 1/2 dl vatten
  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 3 hela nejlikor
Tillagning:

Rensa nyponen, dela dem försiktigt och lägg ev. i frysen några timmar eller tills du ska använda dem. Ta sen fram och ta bort frön och ev. hår med en liten tesked. Lägg i vatten efterhand så de blir rena. 

Koka upp vatten, ättikssprit, socker, kanel och nejlikor. Smaka av och känn om du tycker den är lagom söt. Lägg i nyponhalvorna o småkoka under lock ca 20-30 minuter.

Häll upp på rena och varma glasburkar. Vänd gärna upp och ner på burkarna medans de svalnar så bildas det vakuum som förlänger hållbarheten. Förvara mörkt och svalt.

Syltade nypon

HÄR hittar du en liten inspirationsvideo till receptet!

Fler goda inläggningar hittar du HÄR!