Man kan använda fläderblommor till mer än att göra saft och smaksätta sprit med. Blommorna är också ätliga och blir fantastiskt goda om man doppar dem i tempurasmet och sen friterar dem. Servera med florsocker och lite honung. Festligt och lite annorlunda att bjuda på.
Det finns olika sorters fläder, alla är inte ätliga, så var noga med att välja rätt sort! Här kan du läsa om de olika sorterna och hur du lär dig skillnaden på dem HÄR
Ingredienser till 4-6 portioner:
- 16 fläderblommor
- Neutral olja att fritera i
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl majsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk strösocker
- 1 ägg
- 1 dl kolsyrat vatten
- Florsocker
- Flytande honung
Tillagning:
Skaka fläderblommorna så du får bort ev. insekter. Häll olja upp till hälften i en kastrull och värm på medelvärme till 180 grader. Använder du fritös värmer du oljan i den till samma temperatur.
Blanda båda mjölsorterna med bakpulver, socker och en nypa salt. Vispa ihop ägg och kolsyrat vatten, blanda sen ihop med mjölblandningen. Smeten ska vara ganska tjock men om du vill kan du späda med lite mer vatten om du tycker den blir för tjock. Det viktiga är att den stannar på blommorna när du har doppat dem i smeten.
När oljan nått rätt temperatur doppar du blommorna i smeten och friterar några åt gången, med stjälken uppåt, ca 1 minut. Ta upp dem med hjälp av stjälken eller en använd en hålslev och låt sen droppa av på hushållspapper. Klipp bort stjälkarna och lägg över på ett fint fat, sprinkla honung över och pudra på florsocker. Ät direkt!