Supergoda och lättlagade små vårrullar gjorda på filodeg som passar lika bra som en liten förrätt på en salladsbädd eller som drinktilltugg. Går utmärkt att frysa och bara värma i ugn när de ska serveras. Perfekt om man ska ha gäster och vill förbereda så mycket som möjligt innan.
Jag valde att göra dem på kycklingfärs, för att få rullarna lite magrare, men man kan ju välja vilken sorts färs som helst. Skulle man vilja ha dem vegetariska finns det ju många bra produkter att ersätta färsen med.
Ingredienser till 12 stycken:
- 3 ark filodeg
- Solros- eller rapsolja
- Sweet chilisås, till servering
Fyllning:
- 250 gram kycklingfärs
- 5 vårlök, strimlade
- 1 bit färsk ingefära, ca 25 gram, riven
- 2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
- 1 msk röd currypasta
- 1 msk fisksås
- 2 limeblad, fint strimlade
Topping:
- 1 tsk sesamfrö, jag använde både svarta och vita
Tillagning:
Börja med att blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke. Ställ åt sidan så länge.
Dela varje filodegsark i fyra rektangulära bitar. Lägg dem i en hög och pensla olja på den översta. Rulla sen ut en klick av fyllningen på arket och rulla ihop till hälften. Vik sen in kanterna och rulla sen ihop hela och lägg på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Upprepa tills alla 12 är klara. Pensla varje rulle med lite olja och strö på sesamfrö. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter tills filodegen fått fin färg och fyllningen är genomstekt.
Servera tre till varje person på en liten salladsbädd som en förrätt eller på ett fat med en skål sweet chilisås som ”fingerfood” till en god drink.