Fylld fläskfilé med skysås och rostad potatis

Att fylla en hel köttbit med färska örter och lite annat gott förhöjer smaken rejält. Tillagningstiden blir något kortare också eftersom man skär upp köttbiten på längden innan man tillagar och fyller den.

Nedan har jag valt att fylla köttet med basilika och persilja men man kan ju välja vilka örter man vill och tycker bäst om.


Riktigt smakrik och god fläskfilé som fylls med vitlök, parmesanost och örter. Serverad med en god skysås, rostad potatis och sugar snaps. Passar lika bra till vardags som till fest!

Ingredienser till 2 portioner:
  • 300 gram fläskfilé i bit
  • Salt, peppar
  • 1 msk smör

Fyllning:

  • ½ dl persilja, hackad
  • 1 msk färsk basilika, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • ½ dl parmesanost, nyriven

Skysås:

  • 1 dl vatten
  • ½ msk kalvfond
  • ½ dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • Steksky
  • Maizenaredning
  • Salt, peppar
  • ½ dl persilja och basilika, hackad
  • 1 msk smör

Tillbehör

  • 300 gram småpotatisar, halverade
  • 1 tsk rapsolja
  • 100 gram sugar snaps
Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Lägg potatisen med snittytan ner i oljad ugnsfast form,  salta och peppra. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Putsa filén och skär ett djupt snitt på längden. Fyll skåran med fyllningen, bind ihop och salta och peppra runt om. Bryn köttet i smör runt om. Sätt i en stektermometer och lägg över i en ugnsform. Stek köttet mitt i ugnen till termometern visar 70 grader. Sätt även in potatisen och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Koka sugar snaps.
När köttet är klart låt det  vila ca 10 minuter.

Koka upp vatten, kalvbuljong, vin och sila i stekfettet från köttet. Lår puttra ihop några minuter, red sen av maizenaredning och smaka av med salt och peppar. Tillsätt persilja, basilika och rör i smöret.
Skär köttet i skivor och servera med potatis, sugarsnaps och skeda över skysåsen.