Svartrötter gratinerade med parmesanost är ett gott tillbehör till grillat, men fungerar också bra som en vegetarisk rätt serverad med en god grönsallad.
Ingredienser till 4 portioner:
- 800 gram svartrot
- 1 citron, halverad
- 2 msk olivolja
- 100 gram parmesanost, riven
- salt
Tillagning:
Sätt ugnen på grill, ca 200 grader.
Skala svartrötterna. Gnid in dem med citronsaft så de inte blir mörka.
Skär dem i decimeterlånga bitar och lägg i en kastrull. Pressa i resten av citronsaften, lägg i den ena halvan. Täck med lättsaltat vatten och koka sakta i 10-12 minuter så svartrötterna blir mjuka.
Häll bort vattnet, låt svalna.
Skär bitarna i tunnare strimlor och blanda dem med olivolja och lägg i en ugnsfast form.
Strö över riven parmesanost och sätt in i ugnen i ca 10 minuter till allt fått fin färg.