Ugnsgratinerade svartrötter

Ugnsgratinerade svartrötter

Svartrötter gratinerade med parmesanost är ett gott tillbehör till grillat, men fungerar också bra som en vegetarisk rätt serverad med en god grönsallad.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 800 gram svartrot
  • 1 citron, halverad
  • 2 msk olivolja
  • 100 gram parmesanost, riven
  • salt

Tillagning:

Sätt ugnen på grill, ca 200 grader.
Skala svartrötterna. Gnid in dem med citronsaft så de inte blir mörka.
Skär dem i decimeterlånga bitar och lägg i en kastrull. Pressa i resten av citronsaften, lägg i den ena halvan. Täck med lättsaltat vatten och koka sakta i 10-12 minuter så svartrötterna blir mjuka.
Häll bort vattnet, låt svalna.


Skär bitarna i tunnare strimlor och blanda dem med olivolja och lägg i en ugnsfast form.
Strö över riven parmesanost och sätt in i ugnen i ca 10 minuter till allt fått fin färg.

Ugnsgratinerade svartrötter

Fler goda grönsakstillbehör hittar du HÄR