Vegetarisk gryta med influenser av Indien

En mycket smakrik och god vegetarisk gryta med aubergine, bönor och okra med en finstämd smak av Indien. Prova gärna att byta ut t.ex. bönorna mot kikärtor eller prova dig fram vad du tycker blir godast.

Rätten innehåller senapsfrön. Välj den sort och styrka du tycker passar bäst. Gula är mildast, bruna mittemellan och de svarta något starkare. Jag använde bruna i denna rätt.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 tsk riven ingefära, eller 1 tsk malen
  • 1 tsk riven vitlök, eller ½ tsk pulver
  • 2 msk olivolja eller kokosolja
  • 2 tsk senapsfrön, valfri färg
  • 1 tomat, i små bitar
  • 20 st okra, i tärningar
  • 1 aubergine eller 4 mini, i tärningar
  • 10 bönor i skidor, valfri sort i bitar
  • 2 dl grönsaksbuljong, eller annan om du inte bryr dig om att det ska vara vegetariskt
  • 2 tsk garam masala
  • salt, peppar
  • färsk koriander
  • turkisk eller grekisk yoghurt

Tillagning:

Hetta upp oljan i en panna och stek lök,ingefära, vitlök och senapsfrön tills fröna börjar poppa upp och löken mjuknar. I med tomaterna och låt steka med någon minut.

Tillsätt aubergine, okra, bönor och garam masala, och sänk värmen något. Låt puttra ihop några minuter under omrörning. Det kommer förmodligen fastna en del i botten men det lossnar sen när man tillsätter vätskan.

När grönsakerna mjuknat häller man på buljongen och låter rätten sjuda tills grönsakerna är färdiga och grytan fått rätt konstens.

Servera med en klick yoghurt, färsk koriander och en citronklyfta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.