Ugnsrostad spetskål med smörsås och nötter

Ugnsrostad spetskål med smörsås och nötter

Spetskål har en mild och fin smak och passar att äta antingen rå i sallader eller som tillagad på olika sätt. Testa göra denna ugnsbakade rätt med ljuvligt god smörsås som passar lika bra som ensamrätt eller som ett tillbehör till t.ex. kött eller fisk.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 huvud spetskål
  • 1 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad
  • ½ citron, finrivet skal

Smörsås med dragon:

  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 5 vitpepparkorn
  • 50 gram smör
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl färsk dragon, finhackad (eller 1-2 msk torkade)

Topping:

  • hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • färsk persilja
  • (smulade bresoalachips)

Tillagning:

Värm ugnen till 180 grader.
Skär spetskålen i fyra klyftor. Stek hastigt alla snittytor i en torr het stekpanna, så de får lite färg. Lägg dem i en ugnssäker form eller på en plåt.
Blanda ihop olivolja, vitlök, hackad persilja och rivet citronskal.
Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter tills spetskålen mjuknat.
Skala och finhacka schalottenlök. Lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och hela vitpepparkorn.
Koka ned till hälften och sila sedan bort lök och pepparkorn.
Hetta upp reduceringen på plattan och ha i klickar av smör i omgångar under konstant vispning. Låt det hela tiden småbubbla.
Tillsätt grädde, finhackad dragon och salt.
Lägg upp den rostade spetskålen på ett fat, häll på den goda såsen och toppa med grovt hackade rostade hasselnötter. Strö gärna på lite krossade bresoalachips för en matigare rätt. Garnera med persilja.

Ugnsrostad spetskål med smörsås och nötter

Testa även Fräst spetskål med ansjovissmör, salvia och parmesan