Jag läste någonstans att i Sverige ägnar vi, i genomsnitt, ca 35 minuter om dagen åt matlagning. Det tycker jag ändå är ganska OK med tanke på att det är ett genomsnitt. Klart att det inte är många, om ens några, som varken hinner eller orkar stå med långkok efter en lång arbetsdag. Är det något, som i alla fall inte jag gillar, så är hel- och många halvfabrikat. För mycket tillsatser, salt och/eller socker, för min smak. Därför försöker jag ofta komma på goda, hälsosamma och snabblagade vardagsrätter, som denna här nere. Bättre för både plånboken och hälsan!
Jag gillar att blanda sallad med olika typer av gryn såsom matvete, mathavre eller blandningen kvarngryn som innehåller havre, vete och råggryn. Är både mättande och gott. Köper du från Frebaco är de dessutom ekologiska. Något som ger lite extra smak och textur i salladen är solroskärnor och valnötter som får puttra ihop tillsammans med lönnsirap. Servera denna rätt som den är, eller tillsammans med lite stekt halloumi eller grillad korv t.ex. Enkel, fräsch och snabblagad mat som passar perfekt en lite stressig vardag!
Ingredienser till 2 portioner:
- 1 ½ dl kvarngryn, mathavre eller matvete
- 1 dl solroskärnor
- 1/2 dl valnötter, grovhackade
- ½ – 1 dl lönnsirap
- 1 bunt sparris, skivad med knopparna hela
- 10 cocktailtomater, halverade eller skivade
- 2 nävar blandade salladsblad
- 1 dl svarta oliver, halverade
- Salt, peppar
- Cayennepeppar
- Vinägrett, egenblandad (olja, vinäger, dijonsenap, salt och peppar) eller köpt
Tillagning:
Koka grynen enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna på bakplåtspapper en stund. Stek solrosfrö och valnötter i torr stekpanna någon minut, häll i lönnsirap och låt koka in. Ta av från värmen och krydda krydda med havssalt och cayennepeppar. Låt svalna.
Blanda grynen med sallad, sparris och cocktailtomater.
Ringla på vinägretten, strö på oliverna och bryt över solrosknäcket. Servera!