Tacos på grillrester med mexikansk kryddning

Jag älskar rester! Jag vet att det är många som tycker det är jobbigt när man får mat över och inte känner för att äta samma rätt två dagar i rad. Jag brukar i så fall frysa in och ha det som matlåda senare. Eller så lagar jag en helt ny rätt på resterna dagen efter. Dels tycker jag att det ofta blir väldigt gott, man sparar en del pengar plus att jag inte gillar att slänga mat!


Cirka en halv miljon ton ätbar mat och dryck slängs i sopor och hälls ut i avlopp i svenska hushåll varje år. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar miljön, enligt SCB. Jag kastar också en del mat, men jag försöker verkligen ta till vara på allt innan det hinner bli dåligt, och har blivit bättre på det med åren!


När jag grillar tillagar jag oftast mer än jag tror kommer att gå åt. Dels för att jag tycker det är trist ifall det ändå inte skulle räcka, men främst för att jag verkligen gillar rester och allt gott man kan göra på dem. Denna rätten gjorde jag efter att jag hade grillat både lammracks och kalvinnanlår. Skar ner köttet i strimlor, blandade med paprika och en kryddblandning med mexikanska smaker. Supergott och väldigt lättlagat!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 500 gram grillat kött, skuret i strimlor
  • 1 gul paprika, strimlad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • Salt, peppar
  • 1 skvätt vin eller buljong
Tillagning:

Stek paprika i olja tills den börjar mjukna. Tillsätt det strimlade köttet samt kryddorna. Stek under omrörning tills allt är varmt och späd ev. med lite valfritt vin eller buljong så att kryddorna lossnar från botten och blandningen inte är för torr.

Servera med tacoskal,  tortillabröd eller både och tillsammans med dina favorittillbehör. Jag brukar servera guacamole, crème fraiche, sallad, tacosås, sallad, tomater, hackad lök, koriander, jalapeños, lime och riven ost till mina, samt gärna några kokta majskolvar!

Tacos på grillrester med mexikansk kryddning

Tacos på grillrester med mexikansk kryddning

Kokt majs med Tabasco

Tabasco har ett stort antal smaker på sina olika såser och denna med chipotle passar riktigt bra till mexikansk mat!

Använd sökrutan till höger och skriv in ordet rester så hittar du fler recept på fler rätter gjorda på överbliven mat!