Lammracks

Något av det bästa jag vet är att samla familj, och vänner, för äta en god och lååång middag. Gärna sitta i timmar och samtala och få uppdateringar om hur alla runt bordet har det och vad som hänt sen man träffades senast. När vår familj träffas är det högt i tak, ljudnivån är ganska hög och vi skrattar mycket. Annat som är typiskt här hemma, speciellt när vi grillar, är att alla vill ha olika tillbehör. Så jag brukar förbereda allt i god tid, gärna dagen innan, så att mycket redan är klart och bara behöver värmas på eller läggas upp. Det mesta är hemlagat men jag brukar komplettera med lite färdiga såser ibland. Eriks såser brukar vara populära!


Jag älskar lamm och lammracks är nog min absoluta favorit. Jag gillar att äta det på påsken, på sommaren när man kan grilla ute och tycker att det är perfekt bjudmat.  Har jag tid brukar jag lägga dem i marinad över natten men hinner man inte fungerar receptet ändå. Det viktiga är att köttet inte är för hårt stekt , för då blir köttet blir torrt, tycker jag.

Ingredienser till 4 personer:
  • 1 kg lammracks
  • 1 dl olivolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 citron
  • Salt, svartpeppar
Tillagning:

Finhacka vitlöken, finhacka hälften av rosmarinen och blanda med olivolja samt ca 2 msk pressad citron samt salt och svartpeppar. Gnid in lammracken med marinaden och ställ ev i kyl över natten eller några timmar. Tänker du tillaga köttet direkt kan det ligga framme och marinera så det blir rumstempererat innan du börjar tillaga det.

Tänd  grillen eller sätt ugnen på 200 grader.  Om du tänker tillaga i ugn steker du först racken i en het panna så de får färg runt om och lägger sen i en ugnsfast form. Sätt i en köttermometer och tillaga till innertemperaturen är 57 grader, oavsett om du tillagar i ugn eller på grillen. Låt dem sen vila några minuter innan du skär upp dem.

Lammracks

Jag brukar servera med många tillbehör så det finns lite av varje att välja på. T.ex. rödvinssås eller rödvinsreduktion, ramslökssmör och krossad potatis.

Lammracks

Vintips:
Premium: Chinon Les Petite Roches
Budget: Zensa