Liten rätt på rödbetor, fetaost och aska

Inte nog med att rödbetan är en otroligt god och vacker rotfrukt, den är dessutom mycket hälsosam. Den har odlats av oss människor i hela 4000 år och härstammar troligtvis från den vilt växande strandbetan. Är släkt med mangold, spenat, foderbetan och sockerbetan. Får du tag på rödbetor med blast, så släng inte bort det. Blasten är otroligt smakrikt och kan med fördel användas till t.ex. soppan borsjtj. Små späda blad kan också användas i sallader, med viss försiktighet då bladen innehåller hög halt av nitrat och kan vara lite svårsmält.


Vacker och god liten rätt som passar lika utmärkt som förrätt, mellanrätt eller bara när du är sugen på något lätt och gott!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 8 rödbetor
  • 150 gram fetaost
  • Salladsblad
  • Salt, peppar
  • Smör och olivolja
  • Aska till dekoration, kan uteslutas men recept hittar du HÄR
  • Ätliga blommor, kan uteslutas
Tillagning:

Tvätta och koka rödbetorna i saltat vatten med skalet på tills de är mjuka men ändå har visst tuggmotstånd. Låt svalna något, skala och skär dem sedan i fina klyftor. Hetta upp lite smör och olivolja i en kastrull eller panna och vänd runt rödbetsklyftorna. Fördela sen på 4 tallrikar, smula över fetaosten och garnera med salladsblad och ätliga blommor. Strö gärna på lite aska runt rätten och servera.

Liten rätt på rödbetor, fetaost och aska

HÄR kan du läsa mer om rödbetans fördelar!