Lax med saffran och curry

Saffran den dyra! Snart kommer julen och det är väl då vi i Sverige använder som mest saffran. Jag gillar verkligen smaken och doften av saffran. Även i matlagning, som i receptet nedan i underbar harmoni med lax och med en touch av curry. Gillar man inte curry är det bara att utesluta det. Gillar man inte saffran är rätten god med bara curry!


Lika enkel och snabb att tillaga som vilken vardagsrätt som helst men också lika god som vilken festlig bjudrätt som helst! Alltså något som passar lika bra en vardag eller när man har gäster! Bara att dubbla receptet om det behövs.
Om du tänker servera vin till denna rätt, använd då gärna samma sort i maten som du tänker dricka till. Brukar bli godast så tycker jag!

Ingredienser till 2 portioner:
  • 250 gram färsk lax, i tärningar ca 2×2 cm
  • ½ röd chili, urkärnad och finhackad
  • Smör
  • Rapsolja
  • Ca 1 dl vitt- eller rosévin
  • 1/2 pkt saffran
  • 1-2 tsk curry (beroende på hur framträdande du vill ha smaken)
  • 10 cocktailtomater
  • 1 knippa dill, hackad
  • 2 dl grädde
  • Salt, peppar
Tillagning:

Smält smör och rapsolja i en panna. Stek laxen på medelvärme runt om tillsammans med den hackade chilin. Krydda med curry. Häll på vinet, saffran, grädde och lägg i cocktailtomterna. Låt puttra ihop ca 5 minuter. Rör då och då. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar.

Servera med t.ex. kokt ris blandat med krasse eller pressad potatis!

Lax med saffran och curry Lax med saffran och curry

Vintips: Naranjas Azules

Fler fiskrätter hittar du HÄR!