Laxbowl

Poké, Bowl, Poké Bowl – kärt barn har många namn! Helt underbart gott och så enkelt. Egentligen bara en skål som man bottnar med ris och toppar med precis vad man vill! Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost.


En fräsch och god bowl full med fräscha grönsaker, jasminris och salmalax. Man kan ju fylla sin bowl med det man har hemma eller tycker är gott. Jag gillar när det är mycket smak, på det jag äter, så jag brukar toppa min bowl med olika typer av soja och även röra ihop en srirachamajo.

Ingredienser till 2 portioner:
  • 2 portioner nykokt jasminris
  • 1 salma- eller fröjalax 190 gram, ganska tunt skivad
  • 10 rädisor
  • 2 dl salladskål eller krispig sallad, strimlad
  • 2-3 salladslök, tunt skivad
  • 2 dl rödbetsskott
  • 2 dl asiatisk morotssallad
  • Limeklyftor
  • Färsk koriander
  • 2 msk rostade sesamfrö
  • ½ dl majonnäs, gärna av märket Kewpie (finns i vissa asiatiska butiker)
  • Srirachasås
  • Soja av valfri sort
Tillagning:

Blanda ihop majonnäsen med srirachasås till önskad styrka.

Fördela riset i två skålar. Lägg hälften av toppingen i varje skål i små högar. Avsluta med lax och toppa med sesamfrö och några korianderblad.

Servera med limeklyftor, crirachamajo och någon god soja.

Klicka HÄR så hittar du en variant med lite annan topping!