fotograf Emma Shevtzoff

1 bord och kök

Kockarna Titti Qvarnström och Daniel Lindgren är välkända både i och utanför Malmös krogscen. Under sin tid på Bloom in the Park var Titti den första kvinnliga kökschefen i Sverige att motta en stjärna i guide Michelin. Daniel, som även är sommelier, har arbetat på många av de bästa krogarna i Malmö.

Titti driver sedan förra året restaurang Folk, Mat och möten där de två nu öppnat upp för middagar två gånger i månaden under namnet 1 bord och kök. Varje tillfälle kommer att ha ett tema som kan vara ett område eller en producent och under kvällen serveras det en exklusiv meny anpassad för drycken som serveras.

Jag var med på premiärkvällen nyligen och kan säga att det var en fantastisk kväll.
Konceptet är ett bord för 14 gäster.  Alla gäster sitter tillsammans och samtal uppstår. Temat för kvällen är bubbel, skaldjur och choklad och vi blir guidade av våra värdar genom hela kvällen.

Lite undangömd på en baksida ligger ingången till det rum vi ska sitta i under kvällen. Ett stort bord står dukat och i lokalen finns även en stor disk där maten som serveras under kvällen kommer att läggas upp. Köket ligger precis bakom.

Titti och Daniel står båda i matsalen och hälsar oss välkomna och berättar lite om varför de bestämt sig för att starta detta projekt. För det är mer ett projekt än en restaurang. Eller mer som ett rum med plats för samtal om och kring mat och vin.

Bordet är dukat och varje kuvert består av fyra vinglas, ett vattenglas, fyra bestick, en servett samt en meny. Glasen och besticken behåller vi under hela kvällen. Allt för att spara disk. Vi kommer bli serverade 13 mindre tallrikar och nästan lika många viner till det men först får vi ett glas champagne.

Jag väljer att inte öppna min meny. Jag föredrar att bli överraskad. Dessutom presenteras varje rätt och vin noga under kvällens gång. Men våra guider tar aldrig över så det känns som en föreläsning. De guidar oss genom tankar och smaker och det finns gott om tid och utrymme för frågor om olika vin och tillagningstekniker. För här serveras mat värdig vilken fine dining restaurang som helst, men på ett avslappnat och familjärt vis. Vissa av gästerna är matnördar, några andra vinnördar och en del bara allmänt intresserade eller sällskap till någon men alla verkar ha trevligt. Bordet är ganska stort men det känns lagom intimt ändå.

Sen rinner kvällen på i ett behagligt tempo och den ena rätten efter den andra läggs upp framför våra ögon för att sen serveras. Vi får tre olika viner i glasen vid varje påfyllning som ska räcka till 3 eller 4 rätter. Daniel vill att vi smakar alla tre vinerna till de olika 3 rätter vi får in efter varandra för att avgöra vilket vin vi tycker passar bäst till vad. Vill vi kan vi använda det fjärde glaset med en större kupa för att hälla över något av vinerna i för att se om vi tycker att vinet ändrar karaktär. Vi får också veta lite fakta om varje vin vi får i glasen och Titti presenterar varje rätt.


Ostron med strävbladssolros + Ragu på jordärtskocka med friterat skal


Tunt skivad torsk med tapiokapärlor +Havskräfta med shitake

  • 2017 Picpoul de Pinet, Felines Jourdan, Languedoc
  • 2017 Il Fiore Braida di Bologna Giacomo
  • 2016 Oakridge Local Vineyard Series Chardonnay Barkala


Tataki på röding + Morot, kycklingskinn och lakritsört


Pilgrimsmussla med vit choklad + Calcotlök med kärnmjölk

  • Bouquet des Garrigues, Le Clos du Caillou, Rhone
  • 2016 Il Bacialé Braida di Bologna Giacomo
  • 2014 Borgogno No Name


Glacerad rödbeta med kakao och hallon


Oxtartar med dillmajo + Brynt fläsksida med äpple och dragon

  • 2016 Banyuls Rimage, Domaine de Traginer, Roussillon
  • Museum Muscat Reserve NV


Blodapelsin och karamell + Vit choklad med pistage + Chokladmousse

Trots att det hinner gå 5 timmar från det vi kommer till vi lämnar känns det som kvällen har gått fort. Det har varit en mycket bra och trevlig kväll med mycket god mat och fantastiskt väl utvalda viner. Men egentligen är det tvärt om… det serverad 13 delikata och väl utvalda rätter till de valda vinerna. För det är så det är tänkt!

När jag kom hem på kvällen öppnade jag menyn och som synes är det en ständig pågående process ändå fram till det är dags att servera rätterna.

Fler krogbesök finns HÄR och besök på Michelinkrogar finns HÄR!

Bilden överst i inlägget är fotograferad av Emma Shevtzoff.