Ett besök på 2-stjärniga Daniel Berlins krog i Skåne Tranås är så mycket mer än ett restaurangbesök. Det är en hel upplevelse. Från det att man kommer dit ända fram till man går hem.
Det är inte helt lätt att få bord så man får vara ute i god tid eller hoppas på att det blivit någon avbokning. Att det bara finns 5 bord i matsalen gör det inte lättare att få en plats. För det är många som vill besöka denna krog trots att den ligger ute i obygden på Österlen.
Vi blir välkomnade redan i dörren när vi kommer och får snabbt våra ytterkläder omhändertagna. Sen blir vi visade upp i ett mysigt rum med några bord. Det är här vi ska bli serverad våra första smakupplevelser och champagne.
Totalt kommer det in sju stycken amuser som vi sköljer ner med en champagne från Pierre Paillard. Champagnen smakar utmärkt och vi får påfyllning när så behövs. De små rätterna är fantasifulla och den ena vackrare än den andra.
Edulis ostron med vita vinbär och kronhjortshjärta





Allt smakar så klart fantastiskt och nu väntar själva middagen. Vi blir eskorterade ner i själva matsalen, går förbi köket där köksstaben står och hälsar oss gäster välkomna, och får ett trevligt hörnbord.
I glaset får vi en Riesling (resten av kvällens viner finns lägre ner) och får snart in kvällen första rätt. Gös serverad med tång, rättika och dill.
Därefter blir det en havskräfta i två delar, den första med juice, krusbär och grädde och den andra serverad med huvud, leder och klor.

Vi får in ett fantastiskt gott bröd kallat Limabacka kvarn, som är bakat på vete och dinkel och som serveras med smör från Holsteinerko.
Den vilda piggvaren som kommer sen är serverad med en smörsås av kolgrillat smör samt havsbär, rosor och endive.

Sen är det dags för Daniels signaturrätt. Den har funnits på menyn i 8 år och Daniel berättar att han har velat byta ut den många gånger men kommit fram till att det inte är möjligt.
Det är en rotselleri som är grillad ca 10 timmar i bokträ, bröd bakat på skalet och en buljong tillagad på resterna. Smakar så klart helt förträffligt.
Nästa rätt heter Vaktel i detalj, och vi får grillat bröst och lår, serverat med konserverad taggsvamp, körsbär och inälvor.
Naturlig kalvbräss med Viktoriaplommon, små champinjoner som bara hunnit bli en dag gamla och märg.

Desserten kallas ängsväxter och är en glass gjord på getmjölk med ett flarn av björnbär.
Valnötter från byn heter vår avslutande rätt.
När denna del av måltiden är avslutad blir vi eskorterade ut i trädgården och vidare in i ett uppvärmt orangeri. Här inne finns det bord och en bardisk. Vi får välja om vi vill ha kaffe eller te och blir även serverade tre olika små choklader.
Kvällen har inte bara varit en kulinarisk upplevelse. Det är otroligt tilltalande att Daniel tar till vara på varenda del av djuret han serverar. Det som inte kommer direkt på tallriken används till någon annan bas eller maträtt. Och att använda förhållandevis billiga råvaror och få dem att smaka så fantastiskt som här är ett konststycke i sig. Servicen är effektiv och trevlig utan att vara påträngande.
När vi nästa morgon svänger förbi för att ta några bilder i dagsljus är Daniel redan på plats och förbereder inför kvällens middag, trots att det bara är några timmar sen vi lämnade stället. På denna nivå arbetar man hårt och jag tror att Daniel har siktet inställt på även en tredje stjärna.
Kvällens vinlista:
- 2016 Riesling ”Marienburg” Kabinett – Clemens Busch – Mosel -Tyskland
- Rhubarb
- 2005 Saint Aubin ”Le Champlots” – Jean Claude Bachelet – Bourgogne – Frankrike
- Barrique aged Gravenstein apples
- 2017 PX Exeptional Harverst – Ximenes Spinola – Jerez – Spanien
- Collina apples & tagetes
- 2010 Boca – La Piane – Piemonte – Italien
- Elderflower berries & Blackberries
- 1999 Zeus – Szereley – Badacsoniy – Ungern
- Sweet Rosehip