Dubbla tarteletter med bresoala och räkstuvning

Dubbla tarteletter med bresoala och räkstuvning

Matallergier, olika typer av kosthållning, dieter, tycke och smak… det finns många olika anledningar till varför alla inte äter allt. Det känns också som att det blivit vanligare eller så är det bara så att det är mer accepterat. Oavsett tycker jag att det är trevligt att alla kan äta något så när samma rätt trots avvikelser när jag bjuder på middag. Har man bara lite fantasi brukar det fixa sig.

Vid en middagsbjudning nyligen var en av mina gäster pescetarian, en annan glutenintolerant och en tredje åt inte skaldjur. Så jag gjorde denna förrätt som går utmärkt att förbereda innan gästerna kommer. Den går också att servera på olika sätt till olika personer så att alla ändå kan äta något så när samma förrätt!

Jag köpte färdiga tarteletter, gjorde egna små tarteletter i ugn av bresoala samt en ärtstuvning och tillsatte räkorna till dem som ville ha det vid uppläggningen.


Ingredienser till 6 personer:
  • 6 tarteletter
  • 1 paket bresoala
  • ½ kg räkor med skal, skalade

Till stuvningen:

  • 1 gul lök, finhackad
  • smör
  • 1 dl vitt vin alt. Matlagningsvin
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl finhackad dill
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk pressad citron
  • Salt, peppar
  • 2dl frysta gröna ärtor
  • (Maizena)

Till garnering:

  • Skivad citron
  • Skuren sallad
  • Dill och
  • Ev. rödbetsskott
Tillagning:

Bresoalakorgar: Värm ugnen till 200 grader (varmluft). Sätt ner 1 bresoalaskiva i varje hål på en muffinsplåt. Sätt in i ugnen ca 15 minuter tills varje skiva stelnat och blivit en liten korg. Låt svalna och ställ åt sidan.

Stuvning: Fräs lök i en kastrull med lite smör tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré och rör om. Häll på vin och crème fraiche och låt puttra ca 5 minuter. Häll i citronsaft, dill och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ärtorna och låt allt bli varmt. Om du tycker stuvningen är för lös så red den med lite maizena.

Vid servering: Lägg en bädd av sallad på 6 tallrikar.
Till den som äter allt; Placera en bresoalakorg i tarteletten, lägg några räkor i botten och häll på ärtstuvning. Toppa med några räkor till, garnera med dillvippa och ev. rödbetsskott och placera på salladsbädden ihop med en citronskiva.

Dubbla tarteletter med bresoala och räkstuvning
Till den som inte äter skaldjur: Gör som ovan men uteslut räkorna.
Till den som inte tål gluten: Uteslut tarteletten och servera 2-3 bresoalakrogar enligt ovan.

Dubbla tarteletter med bresoala och räkstuvning

Vintips: Pouilly Fumé
Fler förrätter finns HÄR