Anchoïade – på mitt sätt

Sardellröra är riktigt gott – speciellt om det är sommarvarmt och saltbalansen behöver upprätthållas eller om man är förtjust i salta tilltugg bara. Originalet innehåller även kapris och görs på avsaltade sardeller, men jag använde sardeller i olja och modifierade receptet något. Passar perfekt till rosévin, men tänk på att inte välja ett allt för fint vin eftersom sältan i dessa små tilltugg dödar allt för fina smaker – så ett gott lite fruktigt vin skulle jag välja! Servera sallad och tomat vid sidan om för att balansera sältan.
Ingredienser till 4-6 små bruschettas:
  • 10 sardellfiléer i olja, finhackade
  • 1-2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • ½ dl finhackad persilja (gärna krusig sort)
  • ev. en skvätt olivolja
  • en skvätt vinäger, valfri sort (jag använde dragonvinäger)
  • nymalen svartpeppar
  • 4-6 tunna skivor baguette
  • svarta oliver
  • sallad, valfri sort (jag använde mache)
  • tomat, i klyftor
Tillagning:

Fin hacka sardellerna och lägg i en skål. Riv i önskad mängd vitlök, smaksätt med svartpeppar, vinäger och ev. lite mer olivolja. Rör ihop och tillsätt även den hackade persiljan. Smaka av så att balansen mellan sältan och syran stämmer.

Stek eller rosta baguetteskivorna, lägg på röran och servera med oliver, sallad och tomater vid sidan om.