Vitlöksstekta räkor

Första gången jag åt denna rätt var i Köpenhamn på 80-talet. En liten spansk bistro på en sidogata serverade detta – och jag blev helt förälskad!
Oftast gör jag den med bara vitlök och strör sen på hackad persilja, men eftersom jag lagade detta när jag var i Provence använde jag rosmarinen som växte precis utanför min dörr att smaksätta med. Otroligt gott vilket som. Supersnabb och lätt att tillaga – det enda du måste tänka på är att inte steka räkorna för länge, även om skalet är kvar, för då blir de sega och torra.
Ingredienser till 2 portioner:
  • 500 gram kokta räkor med skal
  • 3-4 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • finhackade örter, t.ex. rosmarin eller persilja
  • salt och peppar
Tillagning:

Smält smöret i en stek- eller traktörpanna på ganska hög värme. Lägg i räkorna med skal och stek runt om någon minut, sänk värmen till medel och tillsätt vitlök, salt, peppar och rosmarin om du använder det.

 

Låt steka någon minut till under omrörning och lägg upp på serveringsfat. Om du använder persilja tillsätter du den precis innan du lägger upp rätten.

Servera gärna med gott bröd, en sallad och en het dippsås (t.ex. majonnäs blandad med harissa).

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.