Ljuvligt god tårta med smak och apelsin och vit choklad på mandelbottnar.
Ingredienser till ca 10 bitar:
- 175 gram smör, rumsvarmt + lite extra till formen
- 175 gram strösocker
- 4 apelsiner, finrivet skal från alla samt saften från en
- 4 ägg, separerade
- 100 gram vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 100 gram mandel, malen
Icing:
200 gram vit choklad
2 dl crème fraiche
100 gram vit choklad, till garnering
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader.
Klä botten på två springformar med bakplåtspapper, 20 cm, och smöra dem. Har du bara en går det bra att baka bottnarna i omgångar.
Blanda smör, apelsinzest och strösocker i en bunke. Vispa ihop med elvisp ca 1 minut.
Tillsätt äggulor, bakpulver och sikta i vetemjöl. Blanda ihop försiktigt och tillsätt sen även mandel och apelsinsaft.
Vispa äggvitor i en separat bunke tills de stelnar. Blanda sen i en tredjedel av äggvitorna i smeten och upprepa med en tredjedel till och sen även den sista. Blanda försiktigt så du får en lite luftig smet.
Häll smeten i två formar och tillaga mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna ca 5 minuter i formarna innan du ta dem ur dem och låter svalna helt på galler.
Topping:
Smält 200 gram vit choklad över vattenbad.
Vispa crème fraiche tills den tjocknar och blanda i den smälta chokladen.
Lägg upp en tårtbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av icingen.
Lägg på en tårtbotten till och lägg på resten. Låt stelna ordentligt i kylskåp minst 1 timme.
Garnera tårtan med hackad eller stelnad (smält, bred ut på bakplåtspapper och skär sen i önskade bitar) vit choklad. Någon ätlig blomma passar också(jag använde blad av tagetes).
Tårtan går utmärkt att göra dagen innan.