Smakar lite som en blandning av äppelkaka och cheesecake.
Enkel dessert som serveras i glas och kan förberedas dagen innan och sen toppas med smuldegen vid servering.
Ingredienser till 4 portioner:
Smuldeg:
- 25 gram smör, rumstempererat
- ½ dl vetemjöl
- ½ dl havregryn
- 2 msk socker, gärna muscovado
- 1 krm kardemumma
Äppelkompott:
2 äpplen
1 msk vatten
2 msk socker
½ tsk vaniljpulver
1 tsk malen kanel
Cheesecakekräm:
- 300 g färskost
- 1 ¼ dl vispgrädde
- ½ dl florsocker
- ½ tsk vaniljpulver
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke. Lägg sen ut på bakplåtspapper på en plåt och fördela det jämnt. Tillaga mitt i ugnen 15 minuter.
Skala och kärna ur äpplen och skär dem i små tärningar. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kryddor. Koka tills äpplena är mjuka.
Vispa ihop färskost med vispgrädde till en fluffig smet. Tillsätt florsocker och fortsätt blanda tills smeten är jämn.
Lägg äppelkompott i botten på fyra glas, toppa med cheesecakekräm och avsluta med havresmul.