Spansk tortilla med rökt lax

Spansk tortilla med rökt lax

Spansk tortilla är en omelett gjord på ägg och potatis, eventuellt lök.
Här kommer en variant med purjolök, kallrökt lax och pepparrot.
Passar både som en mättande lunchrätt ihop med en sallad eller på t.ex. buffébordet.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 6-8 potatisar, grovrivna
  • ½ purjolök, strimlad
  • 8 ägg
  • Salt, peppar
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk smör
  • 200 g kallrökt lax i skivor
  • Dill

Pepparrotskräm:

  • 1 dl färskost smaksatt med pepparrot
  • 1 citron
  • 2 msk crème fraiche

Tillagning:

Stek purjolök i hälften av smöret och olivoljan på medelvärme tills den är mjuk, men utan att ta färg. Ställ åt sidan. Stek potatis i resterande smör och olja tills den är mjuk. Låt svalna något.


Vispa ihop ägg, salt och peppar. Blanda i potatisen och purjolöken.
Häll lite olivolja i en stekpanna och häll ner tortillablandningen. Stek på medelvärme tills tortillan satt sig på undersidan. Vänd sen, med hjälp av en tallrik, och stek färdig.


Blanda ihop färskost och crème fraiche. Smaka av med citronsaft och lite peppar.
Garnera tortillan med rökt lax, citronskivor, dill och servera ihop med pepparrotskrämen.

Spansk tortilla med rökt lax

Testa också att göra Omelett med getost och grönkål