Äppelrosor

Äppelrosor

Fina äppelrosor som är goda antingen till fikat eller som en dessert serverad med en kula vaniljglass eller vaniljsås.


Ingredienser till 8 stycken:
  • 1 kyld smördegsrulle, 250 g
  • 30 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 äpplen
  • ¾ dl vatten
  • 1 citron, saften
  • 1 ägg, till pensling

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Rulla ut smördegen och bred ut mycket tunt med smör på den, bara så att kanel och socker fastnar och strö över detta. Skär ut 8 stycken remsor.
Dela och kärna ur äpplena, skär dem i mycket tunna skivor. Blanda vatten och citronsaft i en mikrosäker skål, lägg i äppelskivorna, gärna i två omgångar, mikra ca 2 min eller tills de bara mjuknat något. Låt dem rinna av.


Fördela och lägg äppelskivorna omlott på en smördegsremsa så att de sticker upp något vid ena smördegskanten. Rulla ihop till rosor och ställ i stadiga muffinsformar.
Pensla med ägg, grädda mitt i ugnen 20–25 min eller tills de har fått fin färg och puffat upp. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Äppelrosor

ÄppelrosorÄppelrosor