Blinier är ryska bovetepannkakor som även är vanlig i det finska och karelska köket. Den äts enligt tradition med svart rysk kaviar, smetana och hackad lök.
Nedan kommer en variant men gjord på vanlig pannkakssmet. Perfekt att göra om man har plättar eller pannkakor över i kylen.
Inga riktiga blinis, för de är ju gjorda på bovetemjöl… Men dessa små förrättsplättarna är riktigt goda ändå! Om man gör dem av stora pannkakor tar man bara ut små rundlar med en rund stansform eller ett glas.
Ingredienser till 4 stycken:
- 8 små plättar
- 2 dl crème fraiche
- 1 burk regnbågslaxrom
- Vårlök, skivad
- Dill
- Svartpeppar
Tillagning:
Stansa ut 8 små rundlar av en pannkaka eller grädda 8 plättar. Lägg upp 4 stycken på ett fat eller en på varje tallrik.
Toppa med en klick crème fraiche, lägg på en sked laxrom, ta några drag med svartpepparkvarnen och strö på skivad vårlök. Lägg en plätt ovanpå som ett litet lock och garnera med en liten dillvippa. Klart!
Vintips: Freixenet Prosecco
Fler goda förrätter hittar du HÄR!