Att göra egen pizzadeg är inte svårt.
För mig är vilken typ av mjöl man använder avgörande för att få till den perfekta degen och smaken, och att man ger degen tid att jäsa ordentligt.
Ingredienser till 2 stora pizzor:
- 20 gram jäst
- knappt 1 tsk socker
- 350 gram italienskt mjöl typ ”o”
- 150 gram italienskt mjöl typ ”oo”
- 1 1/4 tsk salt
- 2 msk olivolja
Tillagning:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt 1 1/2 dl ljummet vatten, salt och socker. Blanda tills jästen är upplöst och tillsätt sedan mjöl, olivolja ytterligare 1 1/2 dl vatten och sikta sen i båda mjölsorterna.
Kör degen ca 10 minuter i en matberedare med degkrok eller knåda degen omsorgsfullt för hand så att gluten utvecklas.
Forma degen till en rund boll, smörj bunken med lite olivolja, och lägg i degen. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
Ta av plasten och punktera degen så den sjunker ihop något. Lägg på en fuktig bakduk och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Baka två stora pizzor eller fyra små och toppa med vad du gillar bäst.
Grädda på pizzasten eller het bakplåt på hög värme tills degen fått fin färg både på kanterna och undertill.