Elisabeths kladdkaka

Elisabeths kladdkaka

Den här kladdkakan med salt karamell på toppen gjorde en god vän till mig på nyår. Så otroligt god och perfekt om man blir många.

Tror att originalreceptet kommer från Fridas Bakblogg.
Min väninna valde att tillsätta även hasselnötter i kakan, vilket blev supergott!


Ingredienser:

Kladdkaka:

  • 150 g Smör
  • 2 Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 1.5 dl Vetemjöl
  • 0.75 dl Kakao
  • 1 nypa salt
  • 2 dl hasselnötter, grovhackadeVärm ugnen till175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm.
    Rör ihop ägg och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en smet.
    Smält och blanda i även smöret. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
    Låt svalna helt.

Kola:

  • 2.5 dl Vispgrädde
  • 1.25 dl Sirap
  • 1.5 dl Strösocker
  • 50 g Smör
  • Flingsalt till topping
    Tillagning:

    Koka ihop alla ingredienser på medelhög värme tills kolan nått en temperatur om 126°C.
    Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan, strö över flingsalt och låt sedan stelna helt.
    Servera gärna med färska bär och en klick vispad grädde.

Fler goda desserter finns HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.