Att tillaga äkta Pekinganka tar lång tid och är en ganska omständig process. Har man framförhållning kan man beställa en hel färdiglagad anka ”Peking style” i asiatiska matbutiker i Malmö och säkert i många andra storstäder också. Det förutsätter dock att man är ganska många som ska äta eftersom en hel anka är ganska stor. Ett alternativ om man är sugen på något i samma stil är denna mycket lättlagade ”falska” pekingankan gjord på fläskkarré!
Efter gårdagens förrätt, med lax och grön ärtpuré, serverade jag denna goda och lättlagade varmrätt. En fuskvariant på den lite krångligare originalrätten. Vansinnigt god vare sig du serverar den som förrätt eller varmrätt. Som förrätt räcker den till 6-8 pers och som varmrätt till 4 personer.
Jag hade ett kinesiskt vin hemma som smakade överraskande gott, annars fungerar öl också alldeles utmärkt till.
Ingredienser till 4 portioner om den serveras som varmrätt:
- 4-5 skivor välmarmorerad benfri fläskkarré
- 1/2 dl kinesisk soja
- 1/2 purjolök, strimlad på längden
- 1/2 gurka, strimlad på längden
- 2 msk sesamfrö, rostade
- Hoisinsås
- 20 pannkakor för pekinganka
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Banka ut karréskivorna och lägg dem på bakplåtspapper i en långpanna. Gnid in köttet med sojan och ugnsstek ca 1 timme.
Ta sen ut och strimla det tunt. Lägg upp kött, hoisinsås, gurka, sesamfrö och purjo i skålar.
Servera med varma pannkakor som du fyller och sen rullar ihop. Smaklig spis!
Vintips: Château Changyu Moser Family