Friterade räkor i glas

Friterade räkor i glas

Fungerar både som en liten förrätt eller ett gott tilltugg på stående fot. I botten en lite het chipotle majonnäs serverad med friterade räkor, grillad sparris och tunnbrödschips.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 40 räkor med skal, ca ½ kg
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl ströbröd
  • 1 tsk chiliflakes
  • Zest från ½ citron, kan uteslutas
  • chilipulver
  • 2-3 dl solrosolja
  • 12 sparris
  • olivolja
  • salt, peppar
  • 1 dl majonnäs
  • Chipotlepasta
  • 8 cocktailtomater
  • 4 skivor tunnbrödschips (jag använde en sort från Mjälloms)
  • 2 citronskivor
  • 4 dillvippor
  • 8 träspett

Tillagning:

Blanda majonnäs och chipotlepasta till önskad styrka. Smaka ev. av med salt och lite citronsaft. Lägg blandningen i botten på 4 höga glas.


Skala räkorna. Blanda ströbröd med chiliflakes och citronzest. Doppa räkorna i mjöl, sen i det uppvispade ägget och till sist i ströbrödet. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en liten kastrull. Lägg i några räkor åt gången och fritera någon minut tills de får fin färg, vänd efter halva tiden. Låt rinna av på hushållspapper och strö på lite chilipulver.


Stek sparrisen i en het stekpanna. Häll på lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar och ta av från värmen innan sparrisen hunnit bli mjuk. Det ska vara tuggmotstånd i den.
Trä en tomat på varje spett, fortsätt sen med 5 friterade räkor. Sätt ner i glaset tillsammans med sparris, tunnbrödschips och garnera med ½ citronskiva och lite färsk dill. Servera!

Friterade räkor i glas

Vintips: Freixenet Prosecco
Fler goda tilltugg hittar du HÄR och letar du efter förrätter finns det HÄR!