Fungerar både som en liten förrätt eller ett gott tilltugg på stående fot. I botten en lite het chipotle majonnäs serverad med friterade räkor, grillad sparris och tunnbrödschips.
Ingredienser till 4 portioner:
- 40 räkor med skal, ca ½ kg
- 4 msk vetemjöl
- 1 ägg, uppvispat
- 2 dl ströbröd
- 1 tsk chiliflakes
- Zest från ½ citron, kan uteslutas
- chilipulver
- 2-3 dl solrosolja
- 12 sparris
- olivolja
- salt, peppar
- 1 dl majonnäs
- Chipotlepasta
- 8 cocktailtomater
- 4 skivor tunnbrödschips (jag använde en sort från Mjälloms)
- 2 citronskivor
- 4 dillvippor
- 8 träspett
Tillagning:
Blanda majonnäs och chipotlepasta till önskad styrka. Smaka ev. av med salt och lite citronsaft. Lägg blandningen i botten på 4 höga glas.
Skala räkorna. Blanda ströbröd med chiliflakes och citronzest. Doppa räkorna i mjöl, sen i det uppvispade ägget och till sist i ströbrödet. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en liten kastrull. Lägg i några räkor åt gången och fritera någon minut tills de får fin färg, vänd efter halva tiden. Låt rinna av på hushållspapper och strö på lite chilipulver.
Stek sparrisen i en het stekpanna. Häll på lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar och ta av från värmen innan sparrisen hunnit bli mjuk. Det ska vara tuggmotstånd i den.
Trä en tomat på varje spett, fortsätt sen med 5 friterade räkor. Sätt ner i glaset tillsammans med sparris, tunnbrödschips och garnera med ½ citronskiva och lite färsk dill. Servera!