Gräddpudding med smak av citron

Ni som även följer mig på Instagram har nog redan sett jag jag gillar Formula1. Jag håller så klart på Marcus Ericsson, tyvärr gick han inte vidare till Q2 igår, så jag håller tummarna för att det går bättre i racet idag! Förra året var jag i Monza och såg tävlingarna på plats, åt en massa god mat och hade det allmänt bra. HÄR kan du läsa allt om den resan.


Otroligt god dessert som räcker till många. Perfekt att servera i små glas som avslutning på en god middag. Receptet nedan är till 10 små portioner men räcker till 6-8 personer om man vill ha lite större portioner. Servera med goda och lättlagade lakritsflarn.

Ingredienser till 10 mindre portioner:
  • 5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 6 cl citronsaft
  • 1 citron, finrivet skal

Till servering:

  • Vispad grädde
  • Rivet citronskal
  • (Citronmeliss)

Lakritsflarn:

  • 30 gram vetemjöl
  • 1 liten äggvita (ca 30 gram)
  • 30 gram florsocker
  • 30 gram smör, smält
  • 1 tsk lakritspulver
Tillagning:

Sjud grädde och socker i sju minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt citronskal- och saft. Låt stå och svalna ca 5 minuter. Rör om och häll upp i serveringsskålar. Låt stå i kylskåp minst 3 timmar.

Rör ihop alla ingredienser till flarnen, utom lakritspulver, till en klumpfri smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smeten, ca 1 msk i taget, och platta ut till fina små rundlar. Strö på lakritspulvret, jag tycker det är lättast att använda en tesil till detta. Baka flarnen mitt i ugnen ca 5 minuter tills kanterna får lite färg. Låt sen svalna.

Servera gräddpuddingen med lite vispad grädde, rivet citronskal och flarnen. Garnera med lite citronmeliss om du har någon.

Gräddpudding med smak av citron

Gräddpudding med smak av citron