Sås blir oftast godast när man använder steksky som bas. Men ibland vill man kanske göra en god gräddsås trots att man inte har någon steksky eller egen buljong som bas. Då passar detta recept perfekt.
Även om man inte gillar ansjovis så bidrar, 1 tesked av spadet till det där lilla extra i smaken, utan att det tar över. Så uteslut inte det!
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl buljong, egen, från tärning eller koncentrerad fond
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk svart vinbärsgelé
- 1 msk kinesisk soja
- 1 tsk ansjovisspad
- Salt, svartpeppar
- En nypa cayennepeppar
- (Colorit)
Tillagning:
Rör ut mjölet med lite av buljongen och vispa sen ner resten av buljongen. Koka upp och låt puttra under omrörning 3-5 minuter.
Tillsätt grädde, gelé och resten av ingredienserna. Låt koka upp och smaka av med mer kryddor om det behövs. (Vill man ha mer färg på såsen kan man ha i en skvätt Colorit). Klart!